Parkinson

Parkinson fysiotherapie Krommenie

Als fysiotherapiepraktijk in Krommenie zijn we aangesloten bij ParkinsonNet. ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten.

Ruim 3.000 zorgverleners (onder andere neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en parkinsonverpleegkundigen), verdeeld over 69 regio’s zijn aangesloten bij dit netwerk. Ons streven is dat iedereen met de ziekte van Parkinson of een atypisch parkinsonisme de allerbeste zorg krijgt die mogelijk is. Dit doen we onder meer door de expertise te vergroten van zorgverleners middels scholingen, het ParkinsonNet jaarcongres en door onderzoek. We faciliteren een optimale samenwerking tussen de zorgverleners en maken de kwaliteit van de aangesloten zorgverleners transparant. Parkinsonpatiënten en verwijzers kunnen daardoor gemakkelijk op zoek naar zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de behandeling van de ziekte van Parkinson.

De oorzaak

Diverse onderzoeken naar de oorzaak van de ziekte van Parkinson zijn gedaan, maar een duidelijke oorzaak is helaas nog niet gevonden. Waarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken die samen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de ziekte van Parkinson.

Beloop van de ziekte van Parkinson

De kernsymptomen tremor, bradykinesie, rigiditeit en houdingsinstabiliteit beginnen bij ongeveer 75% van de patiënten aan één kant, bijvoorbeeld rechts. Nar een tijd zal ook de andere kant klachten gaan geven, maar in de regel blijft de eerst aangedane kant de meest ernstige. Na enkele jaren ontstaan er problemen met de balans en kunnen patiënten vallen.

Dit kan soms erg invaliderend zijn. Klachten zoals bloeddrukdaling (gedeeltelijk ook door de levodopa medicatie), problemen met plassen en ontlasting, hallucinaties, cognitieve problemen en verslikken kunnen ontstaan na verloop van de tijd. Meestal leidt de ziekte van Parkinson niet tot een opname in een verpleeg- of verzorgingshuis. Wanneer de balansstoornissen of de cognitieve stoornissen echter een dusdanig gevaar worden in het dagelijks leven worden patiënten vaak wel opgenomen in een verpleeg- of verzorgingshuis. De levensverwachting bij patiënten met de ziekte van Parkinson is niet korter vergeleken met gezonde mensen.

De fysiotherapeutische behandeling

Als gevolg van de ziekte van Parkinson kunnen patiënten problemen ondervinden in hun dagelijkse activiteiten. Denk hier bijvoorbeeld aan moeite met lopen, aankleden, sporten of het huishouden. Middels fysiotherapie gaan we met u een plan maken hoe wij samen met u ervoor kunnen zorgen dat je zo lang mogelijk bepaalde activiteiten kan blijven uitvoeren en beoefenen. 

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken voor fysiotherapie bij Parkinson? Dat kan via telefoonnummer 075-6213374 of mail naar krommenie@gezond-vitaal.com.

Liever direct zelf online een afspraak inplannen? Dat kan via onderstaande button.

Direct een afspraak maken

Afspraak maken? Plan nu zelf online je afspraak in.